Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
13/05/2022
Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı ve Kilim Bakımı; Halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak haftada en az iki kere süpürülmelidir. Süpürme işlemi, hav yönünde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Düzenli süpürmek, tozların hav diplerine yerleşmesini önler ve kullanım ömrünü uzatır.

Halı yıkama talimatlarında aksi belirtilmiyorsa halınızın büyüklüğüne göre yeterli miktarda şampuanı suyla karıştırın. Halınızı fazla ıslatmamaya çalışın, gereksiz deterjan harcamakla kalmayip, halının kuruma süresini de uzatmış olursunuz. İnatçı lekeleri sert kıllı fırça kullanarak fırçalayın. Halıyı kurumaya bırakın.

Çevresi tamamen overlok yapılmış yuvarlak, oval ve sekizgen halılarda dokuma yönünde olan kenarlar, yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok gücüne sahiptir.

Dolayısıyla çırpma ve dövme işlemleri bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet verebileceği için yapılmamalıdır. Tozlardan arındırmak amaçlı dövme işlemleri profesyonel toz alma makinelerinde uzman personel tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

Silme işlemlerinde mümkün olduğunca doğal ürünler tercih edilmeli ve nemli bir bez ile iyice durulama yapılmalıdır. Temiz su ile çok iyi durulanmadığı takdirde kalan temizleyici kalıntıları güneş ışığının etkisi ile reaksiyona girerek halı yüzeyinde sararmalara yol açabilmektedir. Ayrıca iyi durulanmamış halılardaki kalan halı temizleyici kalıntıları halının daha kısa sürede kirlenmesine neden olacaktır.

Halı dokusuna zarar veren, halının çürümesine neden olan çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizlik ürünleri kullanılmamalıdır.

Halı Yıkama Nasıl Olmalı?

Halıların kullanım yoğunluğun bağlı olarak ortalama bir kullanım için altı ayda bir halıların yıkatılması tavsiye edilmektedir. Gözeneklerine yerleşen toz ve kirler zamanla halıyı yıpratabileceği gibi solunum yolu rahatsızlığına da neden olabilir.

Halılar temizlikten sonra halı kısa sürede kurutulmalı ve nemli bırakılmamalıdır. Halı yıkama firması seçerken firmanın nem kontrollü ve ısıtmalı kapalı kurutma odası sahip olup olmadığı sorulmalıdır.

Uygunsuz koşullarda ve yöntemlerle (yanlış şampuan veya yanlış fırça kullanımı gibi) yıkanan ve kurutulan halılarda, temizlenmesi mümkün olmayan lekelenmeler, sararmalar ve deformasyonların meydana gelme riski vardır. O yüzden profesyonel halı yıkama tesisleri tercih edilmeli ve halı tamamen kurumadan kullanılmamalıdır.

Halı yıkama firmasından teslim alınan halıların üzerindeki ambalajlar açılmalı ve halıların kuruluğu kontrol edilmelidir. Tam kurumamış halıların bünyesindeki yer alan nem küflenme ve kokuya neden olur. Her ihtimale karşı yıkamadan gelen halıların havalandırılması tavsiye edilmektedir.

Halı Temizliği

Halılarda Lekelere Müdahale Nasıl Yapılır?

Halının üzerine dökülen sıvılar emici bir bez, kağıt havlu veya sıvı emebilen vakumlu bir süpürge makinesi ile halıdan ovalama işlemi yapılmadan uzaklaştırılmalıdır.

Lekelere müdahale süresi çok önemlidir. Halı üzerinde oluşan hemen hemen bütün lekeler, anında ve doğru müdahale edilmesi durumunda çıkarılabilmektedir.

Kimyasal hiçbir leke çıkarıcının lekelenen halıya zarar vermeden bütün lekeleri tamamen çıkarması mümkün değildir. O yüzden öncelikle doğal ürünler kullanılarak lekeye müdahale edilmelidir.

Büyük bir alana yayılan lekeleri çıkarma işlemi uygulamadan önce leke çıkarmada kullanılacak leke çıkarıcı madde ile halının görünmeyen bir yerinde denenmelidir.

Dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma yöntemleri uygulanmalıdır. Leke çıkarma hakkında daha fazla bilgi almak için Halılarda Leke Çıkarma Teknikleri makalemizi okuyabilirsiniz.

 

Evde temizlik yaparken halı silme suyuna ne konur? 

→ En Doğal Yollarla Halı Silme Nasıl Olur?

→ Evde halı silme suyuna ne konur?

Soruları doğal yollarla halı temizlemek isteyen pek çok kişi tarafından sorulmaktadır.

Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir.

Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz.

Halı hangi deterjanla temiz olur?

Deterjan Seçimine Dikkat Edin!

Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.

Bulaşık makinesi deterjanı ile halı silinir mi?

Bulaşık tabletleri, halıların yapısını ve rengini etkileyebilir. Bu tabletler sert kimyasal maddeler içerir ve zamanla halıları zarar verebilir.

Bu nedenlerle halı temizliği için uzmanların tavsiye ettikleri temizlik ürünleri kullanılmalıdır.

Halının kirini ne çıkarır? Karbonat ile Halı Lekesi Çıkarma Yöntemi!

Karbonat lekenin kumaş dibine oturmasını engeller. Islak lekeye anında müdahalede bulunmak için leke üzerine karbonatı serpiştirin.

Beş dakika kadar bekleyin ve sonrasında elektrikli süpürge ile karbonatı süpürün. Beyaz sirke ile yukarıda anlattığımız yöntemleri tekrar edin..

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Puan Ver / Yorum Yap